Bihter filminin öncüsü Aşk-ı Memnu dizisinin 2008 yılında yapmış olduğu sükse su götürmez bir gerçek. Filmler ve diziler tartışmaya açık olsa da çoğunluğun oyları ile iyi veya kötü yapımlar diyebiliriz. Aşk-ı Memnu ise bunlara örnek verebileceğimiz en iyi dizi, çok az örneği vardır IMDB puanları az olup da iyi olan. Evet biliyorum konumuz Amazon Prime ‘da yayınlanan Bihter filmi, Bihter’i Bihter yapan Aşk-ı Memnu dizisinden, yani en temelinden başlamamız doğru olur. Hoş geldiniz.
Uyarlama ve Esinlenme arasındaki fark, esere ne kadar sadık kalındığıyla alakalıdır.
Uyarlanan eser, asıl eserin ana temasına, karakterlerine, konusuna ve olay örgüsüne olabildiğince sadıkken, esinlenme asıl eserin belirli noktalarını kendi lehine kullanıp yeni bir eser çıkartmaktır. Uyarlama ve Esinlenmenin birlikte kullanıldığı diziler ve filmler tabii ki vardır. buna örneklerden birisi Sherlock Holmes (HBO Dizisi) biriside Aşk-ı Memnu ‘dur.
Bihter Filmine gelecek olursak, temellerini Halid Ziya Uşaklıgil tarafından yazılan eser Aşk-ı Memnu kitabından alıyor ama bunu tam anlamıyla uyarlamayıp esinlemeye kalkıyor, eline yüzüne bulaştırıyor. İçerisine “Güçlü kadın” figürü olarak Bihter’i yerleştiriyor ve sanki almış olduğu tüm kararların doğru olduğunu savunup, aşkına sahip çıktığını düşünürken sevdiği kişiyi manipüle edip elde etmeye çalışıyor. Güçlü kadın figürünün bu olmadığını düşünüyorum.
Bihter filmi çok hızlı bir açılış yapıyor, Türk sinemasında eşine az rastlanır dördüncü duvarı yıkan bir çekim tekniği, masalsı sinematografisi ve müzikleriyle bize görsel şölen izletiyor. İlk izlenimim gerçekten son derece olumluydu Tepkim “Farklı bir şeyler denemişler” oldu.
448 Sayfalık bir romanı filmleştirmek gerçekten çok zor bir zanaat. Elbette ki bazı kısımların kırpılması ve eksiltilmesi gerekir, ama olay örgüsüne uygun ve akıcı bir şekilde sunulmaz ise sonu Bihter filmi gibi hüsran olur.
Kopuk ve hızlı bir şekilde ilerleyen filmi takip etmek oldukça güç. hikâye hızlı ilerlemeye çalışırken hiç bir şey anlamadan kendinizi filmin içerisinde buluyorsunuz.
Babası öldükten sonra buhran dönemine giren rutubetli evinden uzaklaşmak ve yeni bir hayat kurmak için Adnan Bey ile evlenmeyi düşünür ve pekala böylede olur. Bu Bihter için bir kaçış biletidir.
Evlendikten sonra her şeyin yoluna gireceğini ve mutlu mesut yaşayacağını düşünen Bihter için işler yolunda gitmemeye başlar. Zenginlik içerisinde adeta kafes hayatı yaşayan Bihter doğru bir karar vermediğini fark eder, mutsuzdur. Adnan Bey’in yeğeni olan Behlül ile yaşadığı kaçamak aşk ile olaylar işin içinden çıkılmaz bir hal alır.
SPOILER
Bir gün bu yalıdan Behlül ile kaçacağını düşünür ve bu hayallerle yaşamaya devam eder. Lakin Bihter’in içerisinde bulunduğu ruhsal bunalım karakterine yansır, Behlül’ü manipüle etmeye başlar, Behlül bu durumdan rahatsızlık duyar ve Bihter’den uzaklaşmak için elinden gelen tüm gayreti gösterir. Gerçekten çok değer verdiği Adnan Bey’in kızı Nihal ile evlenip her şeyi geride bırakıp her şeye yeniden başlamak ister. Adnan Bey ile görüşür ve bu izdivaç için onay çıkar.
Bihter için ikinci bir depresyon sebebi olan Behlül ‘ün kendisinden uzaklaşmasını kaldıramaz ve “Ben yandım, herkes yanacak” mottosuyla ortalığı ayağa kaldırmaya, Behlül ile Nihal’in evliliğine mani olmak için Behlül’ü ifşalayacağını ve her şeyi Adnan Bey’e anlatacağını söyler.
İşin sonunda Adnan bey Bihter ve Behlül ‘ün kaçamak aşkını öğrenir ve Bihter’den hesap sormak için yanına gider lakin Bihter tüm bunlara katlanamaz ve intihar eder.. mi? Acaba?
Kitapta ve Aşk-ı Memnu dizisinde olduğu gibi intihar etmesi lazımdı değil mi? Etmiyor.
Eğer ki bu filmin sonunda “Based On The Novel” yazıyorsa yani “..Romandan Uyarlanan” O Bihter’in ölmesi gerekiyordu. belki de filmin en çok tepki alan kısmı buydu.
Gerek sinematografisi gerekse atmosferi ile büyüleyici bir dönem filmi olacakken her şeyi bir kenara atıp “Güçlü kadın” filmi yapmaya çalıştığı için berbat olan bir film var karşımızda.
Genel bir özetlememiz gerekse
Filmi çeken “Biz ne çekiyoruz?”
Senarist “Ben ne yazdım?”
Oyuncular ” Biz ne oynuyoruz?”
Setteki Tüm çalışanlar ” Burada bir sıkıntı var galiba”
Demediyse bu film her şeyi hak ediyor demektir.
Güzel bir Aşk-ı Memnu uyarlaması isterseniz sizi şuraya alalım.
Bihter filmini Amazon Prime’ dan bu linkten izleyebilirsiniz.