Genel

Türkiye’de Sinema Kültürü Neden Gelişmiyor?

-Türkiye’de Sinema Kültürü-

Türkiye’nin geri kaldığı konulardan biri Sinema. Ne yaratıcı fikirler çıkıyor nede yaratıcı fikri talep eden seyirci. Sinemaya ne zaman gitsem bir iki tane gişe filmi, bir tane çocukları aptal yerine koyan “çocuk” filmleri, saçma sapan bir yerli cin temalı korku filmi, veya 150 kişinin şaşkın surat ifadesiyle poz verdiği abuk sabuk filmler var. Fark ettiyseniz bütün filmler klişe bir şekilde devamlı çıkıyor. Belki bu filmler arasında en güçlü filmler Hollywood blockbusterları oluyor.Ve sinema salonlarında en fazla salon ve büyük salonlar bu filmlere ayrılıyor. Adı üstünde gişe filmi. Diğer kalan sözde filmlere sinemadan anlamayan kesim gidiyor. Komedi filmlerine ben yabancı film sevmem yerli candır diyen kesim gidiyor. Korku filmlerine yeni liseye geçmiş arkadaş grupları cin filmi izlemenin cool olduğunu düşündüğü için izliyor. Ah bide o garip yerli animasyon filmleri yok mu, ona ise film zevkiniz olmasına gerek yok. Çoğu sinemadan anlamayan aileler çocuklarını çocuk filmi ya çocuğum izlesin diye götürdükleri sözde çocuk filmleri çocuklara hiç bir şey katmıyor. Kısacası Türkiye’deki sinemaların yüzde 90’nı devamlı aynı filmleri oynatıyorlar. Buda
Seyirciyi tembelleştiriyor. Seyirciyi tamamen klişelere alıştırıyorlar.

-Türkiye’de Bağımsız Sinema Yok! –

Türkiye’de sinemaların neredeyse hepsi AVM’lerin içinde. Bağımsız ufak salonların sayısı gittikçe azalıyor. Ufak salonlarda daha farklı film lezzetleri bulabilirsiniz. Festival filmi izleyebilirsiniz mesela veya içinde uzaylı veya robot istilası olmayan sevdiğiniz bir aktörün saf oyunculuğunu izleyebilirsiniz.
Size bir sorum var, Godfather gibi bir sinema başyapıtı bugün çıksa ülkemizde kaç hafta sinemalarda oynar? Maksimum 2 hafta. Oda tek minik salonda. Tabi ki bu yanlış bir karşılaştırma olabilir. Filminizde uzaylı robot canavar istilası yoksa, nasıl olsa o salaklar izler kafasında bir yapım değil fakat insanlara gerçekten derin düşündüren bir film sunmak istiyorsanız maalesef Türkiye’de sizin filminizi sayılı sayıda oynatacak salon var.

 

-Cep Yakan Bilet Fiyatları

Ülkemizde ne pahalı değil ki? Fakat normal vatandaş için sinema cidden pahalı. Artık patlamış mısır almak mega lüks bir şey oldu.

Vurgun niteliğinde sinema deneyimi satan sinema zincirleri varken normal halkımız sinemadan bir şey alacağı varsa da çok pahalı olduğu için alamıyor. En azından bizim gibi bunu hobi olarak gören seven insanlar var. Belki bu yazı sizde farklı fikirler. Uyandırmıştır. O yüzden filmleri olabildiğince ufak salonlarda izlemeye çalışalım. İnternette takipçisi çok diye film çekenlerin konusuna hiç girmiyorum. O filmleri izleyenlerin beyinleri yıkanmalı, filmin bütün kopyaları yakılıp külleri Meksika’da bir çöle gömülmeli.

[the_ad id=”1780″]

-Türkiye’de Korku Filmleri-
Korkunun birden fazla formu vardır. Ama en büyük korku bilinmeyene olan korkudur. Korku filmleri neden korkunçtur hiç düşündük mü? Korku filmlerinde her zaman bir bilinmeyen bir gizem unsuru vardır. Gizemli ev, gizemli adam, gizemli kadın, gizemli çocuk, gizemli orman vb. insanlar açıklayamadıklarından korkar. Size ülkemizden çıkan korku filmleri hakkında bahsetmek istiyorum. Aklınıza Türk korku diyince ne geliyor? Ezan sesi, garip yaşlı insanlar, ve tabi ki yabancı korku filmlerindeki iblislerin karşılığı olan cinler… evet 3 harfliler. Bu üçü olmazsa olmaz oldu artık. Yukarıda bahsettiklerim en azından bir kez bu filmleri fragmanına rastlamışsanız aklınıza geliyordur. Ben bu filmlere cinli filmler diyorum. Cidden filmlerin tek pazarlama taktiği “bizim filmimiz cinli başka bir numarası yok!” diye bağırıyor. Türkiye’de neredeyse bütün korku filmleri aynı temada, cinli korku!.. Bu filmler klişe olmalarının dışında incelediğimiz zaman korkunçlar mı ? Baktığımız zaman Exorcist filmiyle çok benzer bir formül kullanıyor. Tek fark ise dinler farklı bizde Müslümanlık onlarda Hıistiyanlık, bizde cinler, onlarda iblisler. Bütün Exorcist filmi formülü ile ilerlemiş bütün filmler gibi aynı formülü kullanıyor. 1973 senesinden beri kullanılan içime şeytan kaçtı klişeleri içimden iblis çıkarın klişeleri çok bayatladığı için Türkiye’de 2000’ler de bu formül yaygınlaşmaya başladı ve zaten hali hazırda bayat formül Türkiye’de bayatladı. Yıl olmuş 2018 hala bir yerlerde bir yerli Cin/Exorcist filmi bulmak mümkün. Yapımcılar neden ısrarla dinî konularla korku filmi çekiyorlar? Neden bir seri katil veya gizem üzerine kurulu bir korku izlemiyoruz? veya neden Jason veya Leather Face gibi korku filmi düşmanımız yok? Buradan şunu anlayabiliyoruz cinli filmler normal halkı gerçekten korkutuyor. Fakat korku filmlerine hakim biri için komik olmaktan dışarı çıkamıyor. Türkiye’de sinema kültürü zayıf olduğu için klişelere de alışkın olmayan halkımız en klişe filmden korkuyor. Bu da filmlerin 7’cisi gelene kadar çekildiğine göre bu filmler ne yazık ki izleniyor…

Sitemim bu filmlerde rol alanlara değil, bu tarz filmleri isteyen ve talep eden izleyici kitlesine..

Sadece bir düşünün, neden ülkemizde komedi, drama veya romantik komedi dışında bir yapım izleyemiyoruz? İstinalar hariç tabiki, kalın sağlıcakla..

Just thing about it..

[the_ad id=”1780″]

cemaliche

Marvel ve DC Hayranı, kim vurduya gittim gelicem.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu